JESTE LI SPREMNI? KRENIMO!

sto je prasina kako nastaje 18012021

ŠTO JE PRAŠINA I KAKO NASTAJE?

Osim nečistoća koje na obući i odjeći unosimo izvana, prljavštine koju donose naši kućni ljubimci te prašine koja ulazi kroz prozore, vrata i balkone, a sastoji se od sitnih čestica tla, peluda, insekata ili štetnih tvari koje ispuštaju vozila, postoje i kućne nečistoće – kućna prašina.

Ona može sadržavati velik broj različitih čestica, a najznačajnije su mrtve stanice kože, grinje i njihov izmet, peludi i alergeni, nusproizvodi dima, vlakna odjeće, čestice boja i lakova i slično. Kućna je prašina vidljiva okom, no ona druga – sitna, nevidljiva – opasnija je i čvrsto se drži za površine u našim domovima.

Nastanak prašine ne možemo spriječiti, ali je možemo uspješno ukloniti redovitim čišćenjem doma.

SAVJETI I PREPORUKE ZA ČIŠĆENJE KAMENIH PODNIH POVRŠINA I PLOČICA:

Prvo je važno znati što točno treba Vašem podu.

Drugo – redovitost se isplati! Na sebe preuzimamo prvi korak i dajemo Vam savjete za optimalno čišćenje tvrdih podova. Drugi je korak isključivo stvar motivacije – sigurni smo da redovitost možete lako postići.

Kamene podne površine i pločice sve su popularniji izbor u kućanstvima diljem svijeta zbog lakšeg održavanja i manje zahtjevnosti u odnosu na primjerice drvene podove.

U tvrde podne površine spadaju svi kameni podovi, pločice, epoksidni podovi te lijevani betonski podovi, a zbog svojih neravnih mikropovršina zahtijevaju mnogo više pozornosti nego što im se zapravo posvećuje.

KAKO PRAVILNO ČISTITI KAMENE PODNE POVRŠINE?

Porozna površina podova od prirodnog kamena, a to se također odnosi i na polirane verzije, privlači vlagu. Stoga prvo trebate ukloniti prljavštinu i prašinu metlom ili usisavačem.

U najgorem slučaju fine čestice nečistoće mogu trajno utjecati na cjelovitost površine. Upravo zato biste svoje kamene podove povremeno trebali obrisati vlažnom krpom. No za to treba vremena. Iznimno je dobro rješenje naš perač poda SP600 koji obavlja oba koraka (usisavanje i brisanje) istovremeno.

Drugim riječima, pod dolazi u doticaj samo s onolikom količinom vlage koja je potrebna tijekom usisavanja i brisanja. Na taj se način pod od prirodnog kamena čisti nježno, ali i dubinski (do najsitnijih pora), što omogućava Vašim podovima dugotrajnost.

Dodatan savjet za održavanje kamenih podova: Polirani podovi od granita, mramora i sedre trebali bi se redovito obnavljati. U slučaju stalne i dugotrajne upotrebe preporučuje se ponovno brušenje poda.

Iako ono oduzima vrijeme, svakako se isplati – svakim novim brušenjem prirodni kamen postaje ujednačeniji, a to doprinosi stvaranju ugodnije atmosfere u cijeloj prostoriji.

KAKO PRAVILNO ČISTITI PODNE PLOČICE?

Pločice su izrađene od keramike – i to zemljane, kamene ili porculanske. Dostupne su u mnogim varijantama i imaju širok raspon karakteristika, poput površinskih svojstva, abrazije, kemijske kompatibilnosti te osjetljivosti na mrlje i upijanje vode.

Pločice od porculanskog kamena imaju toliko gustu strukturu da praktički ne upijaju vodu, nisu osjetljive na mrlje i lako se čiste. Također su izuzetno izdržljive.

Pločice imaju i druge prednosti: ne upijaju nikakve mirise, ne emitiraju štetne tvari i ne pogoduju razvoju legla klica, gljivica ili grinja kućne prašine. Zbog toga su pločice omiljena vrsta tvrdog poda za mnoge obitelji s malom djecom i za osobe koje su alergične na kućnu prašinu.

kako pravilno cistiti podne plocice 18012021

MI SE RAZUMIJEMO U POVRŠINE.

Ako pločice nisu pune mrlja i tvrdokorne prljavštine, dovoljna je metla kako biste otklonili grubu prašinu i nečistoće. No metenje diže prašinu u zrak te ona ponovo pada na pod, namještaj i ostale površine u Vašoj blizini.

Zato se mi u Vorwerku za takav način čišćenja koristimo električnom metlom, priključkom za tvrde podove – Balerina, koja zahvaljujući svom rotacijskom zglobu čisti sva ona teško dostupna mjesta, fuge i kutove. Osim toga što kao i obična metla skuplja prašinu, ona je i usisava te sprječava dizanje čestica prašine u zrak i širenje alergena po prostoriji.

Naša Balerina skuplja sve – pa i najsitnije čestice prašine, dlake Vaših kućnih ljubimaca, kosu i ostale nečistoće koje se obično nakupljaju na podnim površinama. Također joj ni veće nečistoće ne predstavljaju problem, pa s lakoćom usisava mrvice od hrane i pijeska po podu te odstranjuje ostalu prljavštinu

sto ako ste u zurbi morate pod hitno ocistiti podove 18012021

ŠTO AKO STE U ŽURBI I MORATE POD HITNO OČISTITI PODOVE?

Što ako ste u žurbi i morate pod hitno očistiti podove? Zvuči li Vam ta situacija poznato? Prijatelji ili članovi obitelji dolaze k Vama, a niste stigli očistiti one tvrdokorne mrlje po podu nastale slučajnim prolijevanjem umaka koji je skoro zagorio tijekom jučerašnjeg kuhanja?

Ništa lakše! U toj biste situaciji inače posegnuli prvo za metlom kako biste uklonili sve površinske nečistoće i prašinu, a onda biste sve ponovno prebrisali mokrom krpom da se riješite i spomenutih mrlja od umaka.

Krpu biste vjerojatno ispirali, a vodu mijenjali nekoliko puta da ne ostanu crte po pločicama tijekom brisanja. U tom biste procesu slučajno stavili previše sredstva za podove, što bi rezultiralo ljepljivim površinama. Zvuči kao mnogo posla, dosta uzaludno utrošenog vremena (kojeg ionako nemate napretek), velike količine potrošene vode i sredstva za čišćenje, a rezultata baš i nema – ili bar ne onakvog kakvom ste se nadali. U svijetu Vorwerkovih inovacija toga nema.

Naš čistač za tvrde i glatke površine SP600 mete i briše istovremeno! Kako radi? Zahvaljujući dvama usisnim kanalima i krpi koja oponaša ljudski pokret ruke, on usisava i briše, sam dozira vodu i sredstvo za čišćenje te uklanja baš sve nečistoće s Vaših podova. Sredstvo za pranje podova dozira se prema uputi i nikad ga neće biti previše, a Vaši podovi više neće biti ljepljivi. U roku od deset minuta Vaše će pločice blistati, a mrlje u kuhinji postat će daleka prošlost. Krpe od mikrovlakana očistit će sve mikropovršine na Vašim pločicama i ostaviti samo svjež miris čistoće zahvaljujući tekućini za čišćenje Koboclean koja čisti, dezinficira i štiti Vaše pločice.

PERAČ PODA SP600 NE SAMO DA BRZINSKI ODSTRANJUJE MRLJE VEĆ UKLANJA I SVU NEVIDLJIVU NEČISTOĆU KOJA JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ NAŠEG ZDRAVLJA I NAŠEG DOMA ČI100.

Zahvaljujući krpi od mikrovlakana te tehnologiji koja oponaša ručno čišćenje, on brzinom od 1350 okretaja u minuti (zamislite samo koliko bi to ruku bilo) učinkovito čisti sve pore, fuge i masne naslage.

Dodatan savjet za čišćenje fuga: Prije svega, grubu nečistoću koja se nalazi u spojevima pločica uklonite pomoću usisavača ili metle. Zatim napravite smjesu od sode bikarbone i vode te je razmažite po fugama i ostavite da djeluje do jedan sat. Nakon jednog sata krpom obrišite smjesu s fuga te prođite cjelokupnu površinu našim čistačem za tvrde podne površine SP600. Vaše bi fuge trebale biti kao nove!

Dodatan savjet: Tijekom čišćenja podova otvorite prozore i prozračite prostorije u kojima najčešće boravite kako bi se ispunile kisikom i svježim zrakom.

USPOREĐUJEMO ČIŠĆENJE: TRADICIONALNO VS KOBOLD SP600

Kako Vi to ne biste trebali, mi smo umjesto Vas usporedili dva prethodno spomenuta načina čišćenja – ono metlom i mokrom krpom te našim čistačem SP600.

Nije li čišćenje podova zapravo vrlo jednostavno? Da biste saznali još više jednostavnih rješenja za čišćenje, posjetite naš videokanal na YouTubeu gdje ćete pronaći dodatne savjete za lakše održavanje čistoće svoga doma.