TEPISI
PRAVI UKRAS NAŠEG DOMA!

ŠTO JE PRAŠINA I KAKO NASTAJE?

Tepisi su tekstilne podne obloge od umjetnih ili prirodnih materijala nastali strojnom ili ručnom izradom. Tepisi se izrađuju tkanjem ili čvoranjem vlakana (vune, svile, akrila, polipropilena ili poliamida) na podlogu od pamuka, svile ili jute.

Postoji nekoliko načina njihove izrade, što utječe i na samu visinu i mekoću gornjeg dijela (površine) tepiha.

Dodatan savjet: Preporuka je dizajnera interijera da veličina tepiha ne prelazi 1/3 površine prostorije u kojoj se nalazi.

TEPIHE JE TEŠKO ODRŽAVATI?

Vjerujemo da redovito usisavate svoje tepihe i tepisone, no s vremenom samo usisavanje nije dovoljno jer ih tako ne možemo u potpunosti očistiti. Tvrdoglava se nečistoća često taloži na dnu samih tepiha i u njihovim vlaknima.

Nažalost, većina se tepiha ne može jednostavno oprati u perilici rublja, ali postoji nekoliko načina kako ih možete temeljito očistiti i riješiti se svih nepoželjnih gostiju, poput grinja i prašine.

Na tržištu postoje brojni pripravci, kao što su pjene i prašci, koji se mogu utrljati u tepih i ostaviti da djeluju svega 10 minuta ili i do nekoliko sati, a zatim se tepih detaljno usisava. Pjene nisu najbolje rješenje u ovo zimsko doba s obzirom na to da se tepih s nanesenom pjenom mora sušiti, a to nije tako lako izvedivo tijekom hladnijih dana.

ciscenje tepiha 012021 Velika

KAKO PRAVILNO ČISTITI TEPIHE?

Vorwerk je doskočio tom problemu sa svojim čudesnim snijegom Kobosan. Po čemu je Kobosan poseban u odnosu na ostale proizvode na tržištu? Prije svega, riječ je o snijegu, to jest suhom prašku koji zahvaljujući svojim antialergijskim svojstvima veže za sebe prašinu, grinje i nečistoće, dubinski prodire u vlakna tepiha i stvara zaštitni sloj te ostavlja miris svježine.

Kako biste bili sigurni u to da je Vaš tepih dubinski očišćen, preporučuje se nanošenje Kobosana pomoću nastavka VF200. On ima gumene četke koje podižući vlakna tepiha raspršuju prašak u sve slojeve Vašeg tepiha i tako osiguravaju da svaki milimetar tepiha bude prekriven snijegom Kobosan. Nakon što ste utrljali Kobosan pomoću našeg nastavka ostavite da djeluje otprilike pola sata.

Kakav učinak Kobosan postiže za to vrijeme? „Lovi“ sve nečistoće i veže ih za sebe, a ostavlja svježinu i tanki, nevidljivi sloj zaštite na svakom vlaknu Vašeg tepiha zahvaljujući anti-soil tehnologiji. Snijeg Kobosan je ekološki prihvatljivo rješenje za pranje tepiha, a ne šteti ni djeci ni kućnim ljubimcima.

Nakon pola sata treba temeljito usisati tepih pomoću dubinskog aparata Kobold EB400. Koboldom EB400 usisat ćemo svu prljavštinu koju je Kobosan uspio vezati za sebe te će u samo nekoliko poteza četkom tepih biti kao nov! Nije li to zaista jednostavno?

ŠTO AKO IMATE MRLJU NA TEPIHU? KAKO SE BORITI PROTIV TOGA?

Ovisno o vrsti tepiha preporučuje se mrlju tretirati odmah po nastajanju, a evo i nekoliko savjeta za čišćenje mrlja na određenim vrstama tepiha:

Što je to Kobotex? Kobotex je tekućina namijenjena uklanjanju tvrdokornih mrlja s tepiha i tapeciranog namještaja. Njegova je primjena jednostavna – nanesite ga na krpu te prebrišite zaprljanu površinu. Ako je potrebno, postupak ponovite ili ostavite Kobotex da djeluje određeno vrijeme.

Dodatan savjet: Dubinsko čišćenje tepiha preporučuje se svakih 1 – 4 mjeseca.

MI SE RAZUMIJEMO U ČIŠĆENJE TEPIHA

Dubinski se očišćeni tepisi lakše dalje održavaju, a zahvaljujući Kobosanu ne talože prašinu u svojim vlaknima kao što bi to inače bio slučaj.

Usisavanje je svakako najjednostavniji način održavanja čistoće tepiha, a mi u Vorwerku vjerujemo da taj posao najuspješnije može napraviti ranije spomenuta četka EB400.

Ona ne samo da je sjajna za dubinsko čišćenje već i ima senzore za automatsko prepoznavanje površine na kojoj se nalazi, pa oni automatski prilagođavaju visinu četke te snagu usisa.

Što to znači? Drugim riječima, u jednom koraku možete usisati cijelu sobu bez mijenjanja nastavka jer četka EB400 sama prilagođava postavke usisavanja ovisno o tome nalazi li se na tvrdom podu ili tepihu. Zašto je to važno? Prašina je „dostupnija“ na tvrdim podnim površinama, a teže je doprijeti do nje kada se zavuče u sam tepih.

Samim time postaje jasno da ne možemo jednakom jačinom usisavati obje površine, to jest nismo mogli, no uz nastavak EB400 možemo!

mi se razumijemo u ciscenje tepiha 18012021

KAKO REDOVITO ČISTITI TEPIHE?

kako redovito cistiti tepihe 18012021

Za redovito održavanje tepiha i tepisona preporučuje se usisavanje barem dvaput tjedno kako bi se postigli optimalni rezultati i zadržala dugotrajna čistoća. No tko za vrijeme blagdana uz silno pečenje kolača, kuhanje delicija i uživanje u ugođaju Božića ima vremena i za usisavanje? Naš robot VR300!

Olakšava svakodnevno održavanje čistoće svojom novom aplikacijom kojom upravljate čišćenjem svog doma gdje god se nalazili. Izrađen od vrhunskih materijala njemačke kvalitete i s najnaprednijim sustavom senzora kreće se po Vašem domu i skenira svaki dio. Vješto izbjegava sve prepreke i stepenice, a iza sebe ostavlja samo čistoću, čak i u teško dostupnim kutovima.

Ne ulazi u takozvana No Go područja koja ste prethodno odredili te prati tlocrt i zadani raspored spremljen u aplikaciji. Uz sve navedeno može se pohvaliti i dvama različitim načinima rada, prikazom rezultata prošlih čišćenja, unikatnim dizajnom u obliku slova D, bočnim četkama, baterijom koja traje i do 90 minuta, svladavanjem prepreka visine i do 2 cm, kao i soft-touch navigacijom.

Vi uživate u blagdanima, a on čisti umjesto Vas – i to ne samo tepihe! Ili ako Vi tako želite, može usisavati samo tepihe. Taj mali pomoćnik velike snage olakšat će čišćenje svakog doma samo jednim klikom i u potpunosti se prilagoditi Vašim potrebama!

ČIŠĆENJE TEPIHA
KOBOLD VK200

Nije li čišćenje tepiha zapravo vrlo jednostavno? Da biste saznali još više jednostavnih rješenja za čišćenje, posjetite naš videokanal na YouTubeu gdje ćete pronaći dodatne savjete za lakše održavanje čistoće svoga doma.