Nove energetske oznake EU za usisivače

KOBOLD VK200 + KOBOLD HD60

Osnovni aparat EKO VK150 sa HD50

KOBOLD VK200 + KOBOLD EB400

Osnovni aparat EKO VK150 sa aparatom za dubinsko čišćenje EB370

Prema regulativi EU, većina usisivača od rujna 2014. imati će oznaku sa energetskim razredom i razredom učinkovitosti skupljanja prašine.

Nove energetske oznake EU za usisivače - oznakaNovom oznakom pokazuju se ključne vrijednosti važne kod ocjene i nabavke proizvoda:

Energetska učinkovitost - označava se slovnom oznakom od A do G, gdje je A najbolja energetska učinkovitost. Energetska učinkovitost je potrošnja energije u odnosu na usisnu moć usisivača. Ulazna vrijednost mora biti manja od 1600 vati.

Godišnja potrošnja energije - izračunava se za prosječno kućanstvo od 87 m2 s učestalošću usisavanja 50 puta godišnje.

Nove energetske oznake EU za usisivače - legenda

Jačina zvuka izražena u db.

Razred učinkovitosti čišćenja tvrdih površina mjeri se postotkom skupljene prašine. Označava količinu prašine koja se uklanja iz standardne pukotine ispunjene prašinom.

Razred ponovne emisije prašine označava koliko je čist ispušni zrak, izmjereno brojem čestica koje uređaj ostavlja u ispušnom zraku, na što najveći utjecaj ima kvaliteta i tip ispušnog filtra i koliko je dobro uređaj zabrtvljen.

Razred učinkovitosti čišćenja tepiha mjeri se postotkom skupljene prašine na standardnom testnom tepihu, a skupljanje prašine označava količinu prašine koja se ukloni sa tepiha. Ova vrijednost je najveći izazov: najučinkovitiji usisivači dosežu razred C.

Vrijednost energetske oznake za potrošače:

  • Potrošačima će biti lakše uspoređivati različite usisivače prema najvažnijim kriterijima: energetskoj učinkovitosti, usisavanju prašine, razini buke i količini prašine u ispušnom zraku
  • Potrošači će na temelju standarda i normi imati usporedive vrijednosti
  • Proizvođači će razvijati energetski učinkovitije usisivače s većom kvalitetom usisavanja
  • Potrošači će štedjeti: kupovinom učinkovitijih usisivača trošiti će se ukupno manje energije
  • Usisivači niske učinkovitosti nestati će s tržišta.

ČI100 EKO Vorwerk